Gyógynövények

Olyan anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, stb. visznek be a szervezetbe, melyek rendes körülmények között az egészséges testben megtalálhatók, mert jelenlétük szükséges a szervezet megfelelő működéséhez, de a test beteg állapotában megfogytak, elpusztultak, elváltoztak.

  • Ha több, hasonló hatású gyógynövényt keverünk össze, a hatás sokoldalúbb, teljesebb, mintha csak egy növényt használnánk. A növények a nekik rokon sejtekre ösztönzőleg hatnak, amellett a sejteknek táplálékot is nyújtanak.
  • A növények kiválasztása és mennyisége egyénileg változik. Minél erősebben ütköznek ki a betegség jelei, annál elővigyázatosabban kell a gyógyszereket adagolni.

Vitaminok

Csak hiányuk érezhető! A csontok és izületek szempontjából az alábbi vitaminok játszanak jelentős szerepet:
C-vitamin: Vízben oldódó. Hiánya a hajszálerek vérzékenységét, ínyvérzést, bőr alatti vérzéseket, izomsorvadást, csont törékenységet okoz.Tartalmazza: zöldpaprika, csipkebogyó, homoktövis, citrom, savanyú káposzta, paradicsom, dinnye, saláta stb.
D-vitamin: zsírban oldódó. Erősíti a csontrendszert, megszünteti a csontok kóros görbeségét, (angolkór), s az izomgyengeséget. Elő -pro- vitaminjai az ember bőrében vannak, melyek a Nap sugarainak hatására alakulnak át D-vitaminná.Tartalmazza: tojás sárgája, vaj, tőkehalmáj, (csukamájolaj).
E-vitamin: Zsírban oldódó. Az idegrendszer, az izomzat, az ivarmirigyek normális működésében, a terhesség normális kihordásában játszik szerepet.Tartalmazza: növényi magvak, tejtermékek, kukoricacsíra-olaj.

Fürdők

Igen sok betegség adódik a fürdés hiányából. Ha nem elégszer, vagy nem megfelelően mossuk meg bőrünket, úgy a lehámló sejtek, a faggyúmirigyek váladéka, a por és piszok, izzadás után visszamaradó képződmények a bőrön lerakódnak. Ennek következtében a pórusok eldugulnak, a váladék egy része a bőrszövetben rakódik le kiütéseket okozva. A másik rész ugyan felszívódik, de a veséknek kell kiválasztaniuk, többletmunkát kényszerítve ez által rájuk.

A gyógyfürdők hatásai a melegvíz által kitágult pórusokon keresztül felszívódva érvényesülnek.

Elkészítésük: Átlag 2-3 liter főzetet készítünk valamely gyógynövényből, s a meleg fürdővízbe öntjük. Legalább negyedóráig áztassuk benne magunkat.

Fenyőfürdő: A fekete-, luc-, erdeifenyő fajták tűleveleinek főzete alkalmas ennek elkészítésére. Elsősorban idegbántalmaknál, köszvénynél, reumánál, izületi és izomfájdalmaknál, csontgyulladásnál használjuk.

Zsurlófürdő: vizelési nehézségnél, hólyag-, vese-, epekő és -homok bántalmaknál, gyomorbántalmaknál önmagában is, de inkább fenyő főzettel együtt használjuk.

Receptek

Nagyon sok recept található, ami a csontokra és izületekre hat. Elkészítésük és összetételük szerint is eléggé változatosak:Egyrészt függ az adott ország ill. terület növény és állatvilágának sajátosságától,Másrészt a helyi tapasztalatoktól, így vannak tisztán növényi anyagokból összeállított, növényi és állati alkotórészekből készített, állati mérgekből előállított készítmények.Nem áll módomban itt ezeket leírni, hiszen ezek legalább egy teljes gyógyszerkönyvet kitöltenének, de kettő közülük mindenféleképp érdemes a bemutatásra. A kínai kb. 1200 éves tapasztalati múlttal rendelkezik, „élesben”, vagyis sok harcban kipróbált – a szó szoros értelmében -, s évtizedes, személyes tapasztalat alapján állíthatom, hogy európai viszonylatban nincs olyan, valóban természetes alapanyagokból összeállított készítmény, mely egyáltalán megközelítené e szer hatását. Ez nem más, mint a „SHAOLIN OSTEOPATHY ESSENCE”, vagyis a Shaolin kolostorban készített, csontokra-izületekre ható gyógynövény kivonat. Bedörzsölőként és fürdővízbe öntve is alkalmazható. Sajna, Magyarországon – hivatalosan – nincs forgalomban.Hasoló, de komplexebb hatású a „SHILAJIT” – vagyis a Mumio, kapszulázva. A Himalája meredek szikláinak híres gyógyanyaga, növényi eredetű szerves és szervetlen összetevőknek, ásványoknak, enzimeknek és vitaminoknak komplex keveréke. Ez nálunk is forgalomban van, 30 és 100 db-os kiszerelésben. Belsőleg alkalmazandó, de a kapszulából kiszórva a port a kezelendő testrészre, borogatás alá is kiválóan működik.

Összetétel:

Szervetlen anyagok: kálium, kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód valamint szerves vegyületek: oligoszaccharidok, gyanták, aminosavak, fitoszterinek, növényi savak, benzoátok, enzimek, vitaminok.

Javallatok:

  • általános roborálás (erősítés), testi és szellemi kondíciójavítás,
  • betegség utáni legyengült állapotok kezelésének kiegészítése,
  • időskori vitalitás fokozására, afrodiziákum,
  • Ashwagandha-val együtt adagolva kiváló szexuális erősítő hatása van,
  • javítja a memóriát és a tanulási képességet,
  • koleszterinszint csökkentése.

A több száz gyógynövény és standard gyógyszerkészítmény hatása igen erős, ezért biztonságosan csak hozzáértő szakorvosok írhatják fel.

A gyógynövényes kezelésekkel kapcsolatos konzultációk általában elég rövid ideig – kb. negyed óra – tartanak, hiszen csak a kórtörténet felvételére és vizsgálatra van szükség. A betegek többségének két hét múlva újra meg kell jelenni a rendelésen, hogy ellenőrizni lehessen a gyógyulás folyamatát. Azonban ha bármilyen új tünet, vagy kedvezőtlen reakció jelentkezne, azonnal jelezni kell a terapeuta felé, nem szabad megvárni a következő vizsgálat időpontját.