Gyógytorna

“A mozgás olyan természetes tevékenység, melyet semmilyen kezelés nem tud helyettesíteni”

A gyógytorna két nagy, egymást átfedő területen dolgozik: a fizikális gyógyászaton, és a rehabilitáción. Hasznos lehet számunkra a gyógytornász szakértelme, ha bármely izom – izületi – csontozati, vagy sérült idegek okozta fájdalommal küszködünk. A rehabilitáció terén a gyógytornászok segítenek visszaállítani a normális mozgást és működést olyan betegeknél is, akiknél komoly károsodás alakult ki. Ez olyan terület, mely konstruktív, messze túl mutat a gyógyszerezésen, s amely visszaadja a betegeknek a függetlenségüket.

A mozgás a leghatékonyabb módja annak, hogy egy terület vér- és energia ellátása a legmegfelelőbb legyen. “Még a helytelen mozgás okozta mozgásokat is lehet mozgással kezelni.”

A gyógytornászok tudják, hogyan figyeljék meg a beteg mozdulatait, és meg kell érezniük az izmok-izületek megfelelő mozgását. Munkájuknak egyik jelentős része az, hogy nem siklanak el olyan nyilvánvaló dolgok felett, amelyek fölött mások igen.

(Mindemellett nyugaton a gyógytornászok egyik legnagyobb bánata az, hogy nem kapnak elég figyelmet, vagyis kevésbé mutatják be őket és tevékenységüket. Való igaz, nálunk is fel kéne hívni a figyelmet az általuk nyújtott óriási segítségre, s nem futószalag-rendszerű munkára lenne szükség.)

Az ázsiaiak ebből nem csinálnak problémát, ott mindenki gyakorolja a “gyógytornának” valamely ágát. A dolog lényege egyszerűen az, hogy több kombinatív, érdekes, és komplex mozgássorozatot dolgoztak ki az egészségük megőrzése érdekében. (Pl. a “közismert” Tai-chi chuan, vagy a dél-kínai fejlesztésű Yanchingchuan) Ezek a gyakorlatsorok elsődlegesen megelőzés gyanánt szolgálnak, de remekül segítik a gyógyulást is. Érdekességként említem, hogy a Yanchingchuan első formája úgynevezett alapforma, de amennyiben valaki, a megfelelő légzéssel kellőképpen kigyakorolja, megérdemli az “ügyes vaslábú” becenevet.

Amit a Mozgás – a szó valós és átvitt értelmében is – ront, a Nyugalom (vagy nyugodt Légzés) gyógyítja, s ami zavart a túlzott Nyugalom (pl.: kényszerű fekvés, tespedés stb.) okoz, azt a Mozgás javítja.

A mozgás az a jelenség, amit az ember egész életén keresztül végez. A beteg panasza is ehhez kötődik: életében, vagyis mozgásában gátolja valamilyen formában a problémája, ami lehet belső, vagy külső zavar.

A mozgás javítja:

A mozgás ront:

A mozgások jellege a következőképp hívhatja fel a figyelmet a betegség milyenségére:

Nyugalom (légzés) javít minden túlmozgásból, rándulásból adódó (ficam, törés) problémát, de a pszichés túlfeszítettség jellegzetes tüneteit is szünteti a szervezet és a tudat elnyugtatása. Ezek a légzéstechnikák. Tudatos szabályzásával sokféle fajtájú és lefolyású betegség fordítható vissza.

A légzéstechnikák javítanak: