Ortopédia

Az ortopédia az orvostudománynak az az ága, mely a tartó és mozgatóapparátus világra hozott és szerzett deformitásaival, heveny és idült gyulladásaival, funkciózavaraival, degeneratív elváltozásaival foglalkozik.A tartó és mozgatóapparátust ortopédiai szempontból a szervezet egységes szerveinek tekintjük, melyet a test csontos váza, a vázat összetartó ízületek, az azokat mozgató izom- és idegrendszer alkot.Ennak értelmében az ortopédia a vázrendszer statikájával, biomechanikájával és dinamikájával foglalkozik.Mint megelőző tevékenység a tartó és mozgató szervrendszer alaki és működésbeli egységét és épségét igyekszik megőrizni.Mint gyógyító tudomány a formai és funkcionális zavarokat kívánja megszüntetni.A helyes gyógyító tevékenység egyidejűleg szorosan vett megelőzés is.

Testtartás

A gerinc szagitális irányú fiziológiás görbületei az ülés, az állás, járás begyakorlásával és a törzsizomzat kifejlődésével, a statikai fejlődés folyamán alakulnak ki, és a homo sapiensre jellemző, egyenes testtartást eredményezik.

Először a nyaki lordózis alakul ki, a gyermek hasra fordulásával és a fej emelésével. A következő görbület egy hosszú, dorzolumbális kyphosis, a felülés időszakában, 6-12 hónapos kor között fejlődik.

A lumbális lordózis kialakulása az állás és a járás megkezdésekor veszi kezdetét, és fokozatosan visszaszorítja a hosszúívű kyphosist a háti gerinc szakaszra. Vele együtt – a járással és a tartási izomzat erősödésével – a szakrális kyphosis is fokozatosan kialakul. Bármilyen külső tényező, mely ezt a spontán, elsősorban az izomzat fejlettségi szintjétől függő statikai fejlődésmenetet megzavarja, károsan befolyásolja a gyermek további fejlődését.

Valamennyi statikai fejlődési fok csak megfelelően fejlett izomzattal jön létre, külső segítség nélkül. Helyes statikai fejlődés esetén 6-7 éves korra a gyermek számára harmonikus görbületrendszer alakul ki.

Gerincferdülések

A hanyag vagy helytelen tartás jellemzője, hogy aktív izomerővel korrigálható. Ha a tartás állandósul, és aktív izomerővel nem korrigálható, akkor már gerincdeformitással állunk szemben.

A csont - kattintson nagyobb képért
Helyes tartás és a helytelen tartás három típusa

Azokat a gerincdeformitásokat, melyek frontális síkban változtatják meg az ember statikáját, oldalirányú gerincferdüléseknek nevezzük. Lokalizációt figyelembevéve négy fő típust különböztetünk meg.

Kezelési módszerek

A konzervatív és műtéti eljárásoknak egyaránt jelentőségük van. Számos esetben a konzervatív kezelést műtéttel kell kiegészíteni, más esetekben a műtéttel elért korrekció után a funkciót konzervatív kezeléssel javítjuk tovább, illetve tesszük tartóssá.

Konzervatív kezelési módszerek:

 • nyugalomba helyezés
 • rögzítés
 • tehermentesítés
 • passzív mozgatás, aktív torna illetve ezek kombinációja
 • gyógytorna
 • ortopéd cipő
 • elektroterápia
 • ultrahang

Műtéti eljárások:

 • a deformitások korrekcióját, az ízületi funkció javítását, a fájdalom megszüntetését, a kóros csontfolyamatok gyógyítását, a daganatok eltávolítását célozza. Műtéti beavatkozások történhetnek a lágyrészeken, a csontokon és az ízületeken.

Protézisek, ortézisek, stb.

Az ortopédia és a társszakmák orvosainak gyógyító tevékenysége gyakran elégtelen maradna, ha a beteg nem részesülne megfelelő mozgásszervi gyógyászati segédeszköz ellátásban. Az alábbi ágazatokat különböztetjük meg:

 1. protetika: a művégtagokkal foglalkozik
 2. ortetika: azon készülékeket taglalja, melyek a támasztást, a rögzítést, a korrigált helyzetben tartást szolgálják
 3. epitetika: a testfelületi hiányok kozmetikus pótlásával
 4. kalceotika: az ortopéd cipőkkel foglalkozik
 5. adjunatika: „testtávoli” segédeszközöket (mankó, kerekes szék, speciális nyelű munka-evőeszközök) tárgyalja
 6. protetometria: a méretvétel, az eszközgyártás és -alkalmazás elvi és módszertani kérdéseit vázolja