Esetleírások

Az alábbi esetek nem képezik tudományos kutatások vagy statisztikák tárgyát, inkább csak „érdekességek” a praxisból

Bakos Bence, 6 éves

Bence 2 éves volt, mikor észrevettük, hogy viselkedésével problémák vannak. Először csak az tűnt fel, hogy szokatlanul irigy a társaival, majd az óvoda megkezdésével jöttek a komolyabb panaszok. Szocializációs problémák adódtak nála, nem tudott beilleszkedni a csoportba, nem találta a módját, hogy hogyan nyisson a többiek felé. Szeretett volna játszani a gyerekekkel, de nem tudta hogyan kezdjen hozzá. Zavarta, hogy vele senki nem játszik, elfordulnak tőle a többiek és dühében verekedni kezdett. Nem tudott uralkodni magán, hirtelen kirobbant belőle a düh, ha valami nem a kedve szerint történt. Napról napra rosszabb lett a helyzet, reggelente sírt, mikor oviba indultunk, itthon nem beszélt az óvodában történtekről, az óvónők viszont egyre többet panaszkodtak.

3 és fél éves korától kezdtünk terápiákra járni vele. Próbáltuk az Ayres tornát, TSMT tornát, neurofeedback-re jártunk, kikértük neurológus véleményét. Homeopátiával próbálkoztunk, pszichológushoz, pszichopedagógus-logopédushoz jártunk. Mindegyik hozott átmenetileg némi javulást, de a problémánkat nem oldotta meg.

6 és fél éves volt Bence, mikor saját panaszaimmal kerestem fel Kulcsár Gábort. Kiderült, hogy hát- és csípőfájdalmam összefüggésben van Bencével, de a legkülönösebb az volt számomra, hogy Bence viselkedésére is választ kaptam. Megtudtam, hogy születése közben történt koponyacsont elmozdulása és eredeti állapotba vissza nem kerülése okozza a problémát.

A következő héten Bencével tértem vissza, a kezelés mindössze 3 alkalmat vett igénybe. Már az első alkalom után megkezdődött a változás, majd hétről hétre látható, érezhető volt a továbbiakban, mire pedig a 3 hónapos kontrollra mentünk vissza, kisfiunkat mintha kicserélték volna. Az óvodából semmi panaszt nem hallottunk, csak dicsérik Bencét.

Végre megnyugodhat a család! Az évekig tartó lelki fájdalom, hosszú megoldáskeresésnek, terápia-próbálgatásnak szakadt vége. És ami a legfontosabb Bence lelke is kezd megnyugodni!!!

Nagyon hálásak vagyunk és köszönettel tartozik az egész család Önnek!

Bakosné Nagy Tünde

A fenti eset nem egyedi. Az agyalapi mirigy működésének gátlása nem csak szervi bajokat, hanem pszichés problémákat, „viselkedés-zavaros” vagy „hyperaktív” állapotot is eredményezhet.

Jürgen Schönberger, 62 éves

Évekkel ezelőtt kezdődött a szédülésem. A szédülést megelőzte az évekig tartó szívkörüli szorítás, fájdalom, légszomj. Németországban, Ausztriában majd Magyarországon kardiológiai, tüdő és egyéb korházi kivizsgálások, négy MRI felvétel a fejről, külső-belső fül vizsgálatok stb. Betegséget nem találtak, de gyógyszereket szedjek.

A fiunk tanácsára, aki physikoterápiát csinál, kerestünk egy osteopathot Budapesten. Lukszics Ernő személyében meg is találtuk. Lukszics úr azonban vizsgálata után -szintén megmondta, hogy – nem tud segíteni, de a tanára, biztosan segít. Így jutottunk el Kulcsár doktorúrhoz.

 Kulcsár úr megvizsgált és gyomorbetegséget talált.

Gyomortükrözés után kiderült, valóban gyomorbetegség a probléma, II. fokú refluxom van nyelőcső felmaródásokkal és apró fekélyekkel. Az orvostól gyógyszert kaptam, Öntől gyógyteákat. Két hét után a gyógyszerek nélkül is már javulás mutatkozott. A szédülésem és a légszomjam is megszünt.  Hat hét elteltével már kb 70%-os lett a gyógyulás.

Örök hála és köszönet!

 Szeretnénk külön is köszönetet mondani Lukszics úrnak a becsületes, őszinte magatartásáért, nélküle sosem találtuk volna meg a gyógyító MESTERT.

A reflux okozta szédülés eléggé jellegzetes tünet, főleg ha figyelembe vesszük a Vagus (X.agyideg) zavart működésének meglévő jeleit is. Amennyiben ezeket külön-külön vizsgáljuk, lényegileg semmire sem jutunk (sokszor ráfogják, hogy pszichés probléma!), de egészében vizsgálódva megmutatkozik a gyomorszáj záródásának zavara, mint kiindulópont. (Maga a reflux tényleg a stressztől alakul ki leginkább, de a különböző tünetei szervi bajokat sejtetnek)

 Laborci Anikó, 52 éves.

Másfél évvel ezelőtt nagyon erős derékfájással jutottam el Kulcsár Gáborhoz. Előtte végigjártam a bajommal az orvosokat, 3 hétig szenvedtem, gyógyszerek, injekció, elektroterápia…. semmi nem használt. Gábor az első kezeléssel elérte, hogy éjjel tudtam aludni, még kétszer voltam nála és rendbe jöttem.

De ez csak a kezdet volt. 15 éve rokkant nyugdíjas vagyok, egy autoimmun betegséggel /SLE/ (Systemás Lupus Ertyhematosus = különböző szerveket megtámadó, gyakran bőrjelenségekkel járó collagen betegség) vagyok leszázalékolva. Az SLE egyik jellegzetes tünete, hogy fény hatására a bőrön nagy vörös elváltozások jönnek létre, melyek viszketnek, fájdalmasak, kisebesedhetnek stb. Nyaranta ki sem mozdultam otthonról, ha menni kellett, csak a legerősebb fényvédő krémmel. „Gyógyíthatatlan” betegség,  tüneti (szteroid!) kezelést adnak rá. Gábornál ez is szóba került, és (2008 májusában) 10 akupunktúrás kezelést kaptam tőle. A nyár már jobban telt, ÉS:

Idén nyáron (2009) már strandoltam – persze óvatosan – lett egy kis színem, elmondhatom, hogy teljesen rendben vagyok. Segített a 10 db !! kezelés. 

Annak idején, miután diagnosztizálták az autoimmun betegséget évekig jártam az Ormos Intézetbe, ahol szintén akupunktúrás kezelést kaptam, 15-20 kezelést egy blokkban, naponta mentem, ez egy évben többször is megismétlődött. Nem tudom hányszor voltam összesen az évek folyamán 250-300-szor?  Nem használt, akkor azt hittem, hogy szinten tart….

 És segített az a szemléletváltás, amit a Gábortól tanultam. Ő beszélt az öngyógyításról és végre megértettem valahogy, hogy meggyógyulni nekem kell.

Kaphatok hozzá segítséget, de a gyógyulás az én dolgom. Figyelek rá, hogy mozogjak: tai-csizom, balettozom, úszom, figyelek az étkezésre… és élvezem a napokat.

Nagyon örülök, nagyon jó egészségesnek lenni és jó tudni, hogy van kihez fordulni, ha szükség van rá.

Köszönöm: Anikó

Ahogy Hypokrates mondta: „Fontosabb tudni, hogy milyen ember az aki beteg, mint azt, hogy milyen betegsége van”  A betegségek (jelen esetben az SLE) csak valamilyen belső zavarnak az eredményei. Magyarán az eredményes gyógyításhoz nem a betegségre kell fókuszálni, hanem magára a betegre. 

1,5 éves németjuhász (munkakutya)

Németjuhász kutyám 1,5 évesen sántítani kezdett hátsó lábaira. Futás közben felnyüszített, felrántotta a lábát volt, hogy oda is kapott (mintha belelépett volna valamibe). Az állatorvosnál fájdalmat nem jelzett, szteriodot kapott, jobban lett, majd visszaesett. Hol jobban, hol rosszabbul volt, majd a láb felkapkodás megszűnt azonban a sántítás mindkét hátsó lábán állandósult.

Az addig örökmozgó, lendületes, hihetetlen aktivitást mutató kutyám, ha hívtam nem jött oda hozzám, szeme fátyolos volt a fájdalomtól és úgy járt, mint aki bármelyik pillanatban összeeshet.

A kutya hat hónapos korábban átesett könyök és csípő előszűrésen, és gerincröntgen is készült róla, minden negatív volt.

A munkát természetesen abbahagytam, nem akartam az állapotán a terheléssel rontani.

Az állatorvosoknál (három is vizsgálta) a vizsgálatokon a kutya továbbra sem jelzett fájdalmat.

Ismételten készült a csípőjéről és a gerincéről röntgen, valamint megröntgenezték a térdét, lábujjait, minden lelet negatív lett. Ezt követően átesett a kutya gerincfestésen, liqour teszt készült (gerincvelő-gyulladás kizárása érdekében) és izomsorvadásra is tesztelték… minden lelet negatív.

Végül is az állatorvos gerinc kisízületi gyulladásra gyanakodott, ezért a kutya két hónapon át szedett nem-szteroid gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót és porcképzőt, illetve fizikoterápiás kezelést javasoltak. A gyógyszerek szedése alatt a kutya már majdnem úgy mozgott, mint régen. Azonban a gyógyszerkúra leteltével állapota leromlott, és ismételten produkálta a tüneteket. Végül az MRI vizsgálat elvégzését javasolták.

Ezzel egy időben találtam rá az interneten a csontmester.hu oldalon Kulcsár Gábor doktor úrra, és már minden mindegy alapon megbeszéltünk egy időpontot. Ekkorra az első tüntetek megjelenése óta már több mint egy év eltelt.

Az első csontkovács kezelést követő harmadik napon a kutyám szinte repült át a kerten, ismét a – már csak emlékeimben létező – régi, lendületes, boldog kutyát láttam. A kutya gyógyszerezését az első kezelést követően Kulcsár doktor úr javaslatára megszüntettük. Mára a kutya teljesen problémamentes.

 KÖSZÖNJÜK!!!!!!!!!

 M.-né

 
Az állatok esetében – a vízszintesen elhelyezkedő gerinc statikája végett – egy keresztcsonti elakadás problémásabb, és látványosabb tüneteket produkál, mint az embernél. (bár egy masszív lumbágó nálunk sem kutya).  Ez az állapot látszik az A-P röntgenen – csak máshogy kell értékelni. A gyógyszerek hatása ideiglenes, amíg az alapprobléma nincs korrigálva.

Veres Péter, 33 éves

A történetem 1998-ban kezdődött, amikor is furcsa látászavarral párosuló szem és fejfájásaim jelentkeztek. Mivel ezek nem múltak el az orvosom egy teljes kivizsgálásra utalt, melynek keretében egy hetet feküdtem a Neurológia klinikán (MRI, nyaki és agyi érvizsgálat, epilepszia, SM, stb.…) és kivizsgáltak a Tömő utcai szemklinikán is.

Eredményképpen egy teljesen negatív kórképet kaptam és azt mondták nem létezik több vizsgálat, amit el lehetne végezni!

Ekkor a tudtomra kerülő összes alternatív gyógymódot (pszichológus, természetgyógyászok sora, sőt még csontkovácsoknál is jártam!!) kipróbáltam, hogy panaszaimat kezeltessem, de sajnos nem jártam szerencsével. Bármilyen nehéz is volt, próbáltam megszokni így az életet, mígnem a tüneteim az utóbbi időben (2006-tól) kezdtek intenzíven felerősödni, sőt még kiegészültek fülzúgással és folyamatos szédüléssel. Ez időben újra teljesen kivizsgáltak 2 alkalommal (2006-ban és 2008-ban) és újra teljesen egészségesnek nyilvánítottak! Viszont panaszaimat már csak antidepresszánsokkal tudtam elviselni és szinte munkaképtelenné váltam!

Habár az úgynevezett nyugati orvoslásban és az alternatív gyógymódokban is megrendült a bizalmam, egy ismerősöm ajánlásával eljutottam Kulcsár Gáborhoz. Ha őszinte akarok lenni sok remény nem tápláltam az ügyhöz, hiszen mint sportoló ember rendszeresen jártam manuálterapeutáknál, de sajnos a tüneteimmel nem tudtak mit kezdeni, pedig foglalkoztak a nyakammal is…

Ám ami feltűnt Gábor módszerénél, hogy hosszabb ideig vizsgált, mint maga a kezelés tartott volna. Majd ezután közölte velem nemes egyszerűséggel, hogy mi a bajom! ’Véleménye az volt, hogy a koponya, és pár nyakcsigolyám helytelen pozíciói okozzák a bajt’!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mondták már nekem biztosra, hogy ez és ez a bajom aztán mégsem az lett.

De ez – hála Istennek – a valódi ok volt! A kezelések során egyre több panaszom kezdett csökkenni, illetve megszűnni!!! Látásom javult, fülzúgásom szinte elmúlt és nem szenvedek mindennapos fejfájással!

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Önnek, aki egy több mint 10 éves problémámnak találta meg az okát!

 Köszönettel és tisztelettel:
Veres Péter

 A problémák kiindulópontja eredetileg a sportolás során tönkrement térdszalagok voltak. A megváltozott statikai helyzet kényszertartást eredményezett kóros izomfeszülésekkel, aminek következtében a koponya – atlasz – axis mozgásai elakadtak, a vertebrális artéria és az azt körülvevő Frank-ideg állandó nyomás alá került. Így együttesen látás- és hallászavarokat okoztak, valamint állandó fejfájást. A terápia során természetesen nem csak a nyakat kellett kezelni.

A legnagyobb emberi győzelem függetlenné válni, elérni azt, hogy az ember ne szoruljon senki segítségére a mindennapi tevékenységében. Ez a gyermek és a gyógyuló diadala is.

Ezért a legfontosabb gyógyítói tett: a másra szorulókat szolgálni, hozzájárulni ahhoz, hogy visszanyerjék ezt a függetlenséget, amely maga az emberi méltóság.

A fent leírt szavakkal bevezetve, szívből jövő szeretettel tudom ajánlani Kulcsár Gábor – vagy ahogyan őt ismerik a szakmában – dr. Csont gyógyítói tevékenységét, minden kedves gyógyulni vágyónak.

Őszinte hálával adózom az Égieknek, ma már elmondhatom, mint gyógyult személy (a szakmai részleteket mellőzném), és mint egészségügyi szakember is, hogy személyemet a rendelőjébe vezérelték.

Hétről-hétre, csodálattal tapasztaltam, ahogyan a HITÉVEL, SZERETETÉVEL és magas szintű SZAKMAI TUDÁSÁVAL nem csupán tüneteket igyekezett megszüntetni egy betegnél, nem holmi tanokat hirdetett, hanem a fennálló tünetek hátterében meghúzódó okokra fókuszált. 

Jelen világunkban, ahol az EGÉSZ-SÉG mindennél fontosabb, kívánom minél több rászoruló embertársamnak, hogy találja meg a Csontmester rendelőjébe vezető utat.

Hálásan köszönök MINDENT, maradok tisztelettel:

Bagdi Anikó (Lujzi)

Kuli Magdolna, 52 éves

2000-ben egy autóbaleset következtében a fejem saját erőből nem tudtam megtartani, a kezemmel kellett állandóan tartani. Hiába volt vizsgálatok sorozata, ilyen-olyan kezelések, gyógytorna, de javulást nem értünk el. Sajnos az évekig tartó eredménytelenség miatt az idegeim is teljesen kikészültek. Mígnem egyszer rátaláltunk az interneten a „csontmester” honlapjára. Nagy rábeszélésre mentem csak el, mivel úgy gondoltam, hogy rajtam már nem lehet segíteni. De már az első kezelés után javulást éreztem. Röntgenfelvétel alapján megmutatta, hogy az egész nyakcsigolyám és koponyacsontom is el van csúszva. Többszöri kezelések alkalmával Ön ezeket visszarakta eredeti helyükre, mely kezelések alkalmával még fájdalmat sem éreztem.

Tisztelt Kulcsár Gábor! Szeretném megköszönni Önnek, hogy visszaadta az életkedvemet, hogy megszűntek a nagy fájdalmaim, és hogy újra jól érzem magam az emberek között. Szerintem Ön a csontok, izmok és az egész emberi test nagy ismerője és tudósa. Míg élek, ezt nem tudom Önnek meghálálni. Sok köszönettel tartozom Önnek, amit szavakkal ki sem lehet fejezni. Ha bármilyen csont, izom stb. problémám lesz, bizalommal fordulok Önhöz, mert tudom, hogy jó kezekben vagyok és Ön segíteni fog rajtam.

Nagy tisztelettel és köszönettel kívánok Önnek nagyon jó egészséget, hogy még sok embernek tudjon segíteni.

 Kuli Magdolna

 
A problémát a C2 nyakcsigolya 1cm(!)-es, és a C3 nyakcsigolya 5mm-es, a balesetben elszenvedett rotációja okozta, ami a transzorális röntgenfelvételen tisztán látszódik. (Sajna ezt a felvételt előzőleg senki sem készíttette el) Ehhez társult még a koponya oldalcsúszása (AIRA) az 1. nyakcsigolyán. A végeredménye jelentős izomkontraktúra lett, ami a régebbi vizsgálatok alapján kb. egy évig állt fenn, majd ezt az izmok teljes elrenyhülése követte. A nyakcsigolyák korrekciója után (2009) „tértek csak magukhoz” az izmok.

Beihuber Jánosné, 60 éves

32 évvel ezelőtt, második terhességem alatt kezdődött a derékba sugárzó, idegbecsípődés által okozott fájdalom. Az évek során a különböző orvosi vizsgálatok az L4-5 csigolyák közötti porckorongsérvet, majd később kisizületi kopást állapítottak meg. A mind sűrűbben jelentkező fájdalmakat ezzel magyarázták. 18 évvel ezelőtt leszázalékoltak, mert már ülni sem tudtam folyamatosan néhány percnél hosszabb ideig, és emiatt a munkámat sem tudtam elvégezni. Panaszaimra tüneti kezelést kaptam: gyógyszeres fájdalomcsillapítást elsősorban, illetve esetenként szanatóriumi beutalót. Két évvel ezelőtt a fájdalom olyan intenzíven jelentkezett, hogy hónapokig ágyhoz voltam kötve. Erős gyulladáscsökkentőket és fájdalomcsillapítókat kaptam (infúziós kúra keretében). Az ízületi panaszok mellett folyamatosan vastag- és vékonybél, hasnyálmirigy illetve nyirokcsomó gyulladásom volt. Később kaptam fizikoterápiát is a gyógyszeres kezelés mellett, de állapotom nem, vagy csak nagyon kicsit javult.  Alternatív kezelési eljárások után kezdtem kutatni, eljutottam többek között egy akupunktőrhöz is, aki javasolta, hogy keressek fel egy csontkovácsot. Így találtam rá az interneten dr Kulcsár Gáborra, a csontmesterre.

Az első találkozásunk alkalmával megállapította, hogy a medencém két irányban elcsavarodott (valószínűleg az első gyermekem születése során) és ödémás. A két éve folyamatosan fennálló fájdalom okaként a kezeletlen piriformis-szindrómát jelölte meg. Négy kezelést követően a medence és a keresztcsont normális tartásba került, a bélgyulladásom és a fájdalom is minimálisra csökkent, így már „csak” a tönkrement izomzatot kell újból megtanítani a helyes működésre. Reményeink szerint az izomzat állapota tovább javul, akkor én teljesen fájdalommentes leszek, amit az elmúlt 32 év során a nyugati orvoslással nem sikerült elérni.

A régóta fennálló sacrum- és medencetorzió együttesen ödémásodást eredményez a keresztcsont és a boka területén (a nyirokkeringés zavara miatt), valamint kétoldalt, a m. piriformisok állandó feszülését. Az izmok alatt – felett futó „isiász-idegek” (n. ischiadicus) viszont így folyamatos kötőszöveti irritációnak vannak kitéve, ami fenéktáji merevséget és fájdalmat eredményez (piriformis-szindróma).  A medence feszülése reflexes kihatással van a belszervekre is, hosszabb távon vastagbél-gyulladást, húgyhólyag problémákat, valamint nőknél a méh-petefészek rendellenes működését eredményezheti.
Jelen esetben a porckorongsérv teljesen tünetmentes volt.

Beihuber János, 60 éves.

15 éve egy rutinvizsgálaton derült ki, hogy a vércukorszintem 16,6. A háziorvos azonnal megkezdte a gyógyszeres kezelést. A gyógyszereket évekig szedtem, de a vércukor szintem sosem állt vissza a normális értékek közelébe sem, sőt a 2009-es évben mért átlag 17,7 lett, ezért a diabetológus az inzulinra való azonnali átállást és napi kétszeri inzulin injekció adását látta szükségesnek. Egy hónap inzulinos kezelés után a vércukorszintem 23,5-re emelkedett. A feleségem beszélt meg akkor egy konzultációt Kulcsár doktorral, akinek már több esetben sikerült a hozzá fordulók vércukorszintjét sikeresen csökkentenie, pusztán a fej csontjainak mozgatásával.

Az első kezelés után azonnal abbahagytam az inzulin adagolását, és folyamatos kontroll mellett visszatértem az eredeti gyógyszereimhez.

A harmadik kezelés után a vércukor szintem elkezdett csökkenni, és a negyedik kezelés után két héttel az értékek 10 alá csökkentek, holott csak a gyógyszert szedtem, azt is kisebb dózisban, mint azelőtt. Nem hittem benne, de tény, hogy ez az állapot két hónap eltelte után is megmaradt, a vércukorszintem azóta sem lett magasabb.

 Mocsári Cintia, 11 éves

Egy ismerős kapcsán jutottak el hozzám, bár eredetileg az anyukát kellett volna kezelnem. Ez az első alkalommal meg is történt, de miután szóba került a kislány diabétesze, következő alkalommal már csak ő volt a lényeg. Előzetes leletei alapján több éve ingadozó vércukorszintet (2-23. között) állapítottak meg nála. Ennek kapcsán éjszaka is fel kellett kelteni kétóránként, ellenőrizni a cukorszintet. Napközben önállóan inzulinozta magát.

A második kraniopátiás kezelés után kezdett normalizálódni a vércukorszint, de stabil (5,2) csak az ötödik alkalmat követően lett.

Mindkét esetben a koponya sphenooccipitális izületének laterális torziója okozta az agyalapi mirigy működészavarát, ami a vasopressin hormon felszabadulásának zavarában mutatkozott meg. Ez volt mindkét cukorbetegség (diabetes insipidus és diabetes innocens) kiváltó oka.

Kucsera Gábor, 45 éves

Négy évvel ezelőtt állandó erős fejfájások miatt mentem el orvoshoz, aki CT vizsgálatra küldött. Ekkor derült ki, hogy a látóidegemen egy daganat van, és ez okozza a fájdalmaimat. Elmondták, hogy meg kell műteni, mert ha nem, akkor megvakulhatok. Inkább megműtettem magam, de a műtét után egy hónappal már 95%-os vakságot állapítottak meg nálam. Csak világos és sötét foltokat láttam, színek és formák nélkül. Teljesen elkeseredtem, és ez sokáig nem változott.

Feleségem keresett megoldásokat az interneten, így találtunk rá Kulcsár Úrra. Őszintén szólva nem volt kedvem ismét egy reménytelen procedúrára, hiszen három éve nem változott az állapotom, és már beletörődtem a megváltoztathatatlanba. A feleségem unszolására mentem csak el egy kezelésre a csontmesterhez. Legnagyobb meglepetésemre az első kezelés után kezdtem színeket látni. Már nem csak fekete és fehér volt a világ. Kezelésenként javult a látásom, ami azt jelentette, hogy színeket és már formákat is láttam, igaz nagyon elmosódottan, de láttam. Sajnos ez az állapot már nem javult tovább, de számomra ez maga volt a csoda. Az orvosok azt mondták, hogy ilyen változás nem lehetséges, de én már tudom, hogy igenis lehet. Bár nem látok jól, de el tudom látni magam, és ismét tudok kertészkedni. Ezúton is köszönöm, és kívánom, hogy másokon is mindig eredményesen tudjon segíteni.

Csodát nem tudok tenni, de a koponyában a műtét utáni feszültségek oldása a szemideget is ellazította, így az a lehetőségekhez képest a legjobban tudott funkcionálni. Ennek kapcsán javult a látás.

Gál Éva, …éves

Egy közeli ismerősöm rendszeresen jár Gáborhoz és annyi érdekes dolgot mesélt, hogy felkeltette az érdeklődésemet és én is bejelentkeztem.  Abban az időben nagyon fájtak az ujjaim mindkét kezemen, reméltem ebben is tud segíteni. Gábor megnézte az ujjaimat és közölte, hogy a csontok rendben vannak, menjek reumatológushoz.  Ha nem vagyok elég éber, talán ki is tessékel az ajtón. Szerencsére még időben sikerült megkérnem, nézze már meg, rendben van-e a gerincem.  Ekkor ért az első meglepetés. Gábor megkérdezte, hogy volt-e autóbalesetem, mert a nyaki csigolyáim ezt mutatják. Valóban volt, de már nagyon régen és én szinte már megszoktam, hogy mindig – immár 25 éve – merev a nyakam (orvos szerint az ülőmunkától) és 30 évesen már volt nyakmerevítőm is. Következő kérdése az volt, hogy van-e pajzsmirigy problémám illetve, hogy a szemnyomásom nem magas-e, mert mindkettő következménye az ilyen típusú nyaki sérülésnek. Nos, a szemnyomásomat félévente kell ellenőriztetni, mert az értékek határeset közeliek, a pajzsmirigyem pedig alulműködik. Ezek után azt is elmondtam, hogy a derekam is szokott fájni, ugyanis gerincferdülésem van.  És akkor elkezdődtek a kezelések, amelyek egyáltalán nem voltak fájdalmasak, sőt kifejezetten jó érzést keltettek.  Kezdetben hetente kétszer, majd hetente, kéthetente illetve havonta jártam és rettenetesen élveztem, mert egy idő után megszűnt a nyakam merevsége, azóta is remekül mozog minden irányba, egyáltalán nem fáj a derekam, a fájdalom is megszűnt az ujjaimban és visszahúzódtak a duzzanatok!!  A kezelések után olyan könnyűnek éreztem magam, hogy szinte a föld felett lépkedtem. Kb. a hatodik alkalommal Gábor azt mondta, hogy most már mindenem „jól működik”, ha gondolom, kontroláltassam a szemnyomást. Ezt meg is tettem, az eredmény nagyon nagy örömet okozott, ugyanis a korábbi 21-22-es érték helyett 16-17 volt, ami egy teljesen normális érték. Az orvos kizárta a glaukóma lehetőségét és nem kell többé rendszeres ellenőrzésre sem járnom.  A pajzsmirigyműködésem eredményéről is be fogok számolni.

 
Ha a hölgy nem elég éber, tényleg kitessékelem, mert bár az ismert jelenség, hogy az Okciput befeszülése reumás elváltozások tüneteit /is/ okozhatja a kéz ujjain (ezt automatikusan rheumatoid arthritiszként diagnosztizálják, de ez csak akkor igaz, ha a vérképnél egyértelműen kimutatható!!), de hogy mindegyik kézujjon megjelenjenek az elváltozások, az igen ritka.

A C0/1/2/3 nyakcsigolyák együttes elakadásánál (valószínűsíthetően traumás probléma) szinte mindig jelen van a megemelkedett szemnyomás tünete, ezért a kezelések után célszerű ellenőriztetni, már visszaigazolásként is.

A derékfájdalom és gerincferdülés a „szokásos” medencecsavarodásból adódott.