Állat(i)-csontkovácsolás

Lócsontváz

Ez az eljárás nagyon régi és nagyon fiatal is egyben. Régi, mert tudomásunk van arról, hogy már az elmúlt idők sámánjai, druidái is gyógyítottak állatokat úgymond csontkovács praktikákkal. Fiatal, mert az összegzett technikák egységesített kidolgozása mindössze kb. 15 éves múltra tekint vissza. Ez persze a nyugati társadalmakra vonatkozik, (Ázsia területén valamilyen formában régóta mindenütt megtalálható) ahol már az állatok mozgászavarai csak keveseket foglalkoztattak, mondván, hogy egy macskát, kutyát vagy pláne lovat csontkovácsolni felesleges, nem is lehet, ezen felül nem kifizetődő. Izmaik, izületeik rugalmasabbak, regenerálódó képességük messze felülmúlja az emberét. Ez elvileg így is van, de hozzá kell tenni ez csak akkor igaz, ha eredeti életmódjuknak megfelelő táplálékhoz is jutnak!

Sok kutyát, macskát altattak el, lovat küldtek feleslegesen vágóhídra, pl. idegbecsípődésből eredő bénulás miatt.

A lovak a „világ legnagyobb súlyú sportolói”. Galoppversenyen, díjugratásnál, fogathajtásnál, vagy a western lovaglás közben többször, sokszor észrevehetetlenül sérül a ló. Ennek következtében romlik a későbbi teljesítménye. Erre figyelt fel annak idején egy francia állatorvos és osteopath doktor, aki a humán kezelések diagnosztikai és terápiás technikáit átdolgozta állatokra, külön figyelmet fordítva a lovakra. Vizsgálatai során arra a megállapításra jutott, hogy a baj eredője „fönt és hátul” van (medence-ágyéki szakasz). Ezért a gyógykezelés mindig a hátulsó testfélnél kezdődik.

Pl.: A csípőtájék fájdalma esetén a ló kímélni kezdi a hátulsó végtagjait. Ezzel párhuzamosan erőteljesebben terheli az ellentétes oldali elülső lábát. A mozgásban ezért más izomcsoportoknak is részt kell venni, melyeknek ez soha nem volt feladatuk.

Ennek következménye: a nyak megerőltetése, a mellső végtagokon az inak és szalagok túlfeszülése, különböző deformitások kialakulása, szervi funkciózavarok. Versenylovakon alkalmazva ismereteit megfigyelte, hogy azok teljesítményei 5-6 másodperccel is javultak, és sok más zavar is megszűnt úgy viselkedésükben, mint egyéb egészségügyi problémáikban. Mára e módszert teljesen kidolgozták, kiterjesztve az állatokhoz kapcsolódó tevékenység szinte minden területére.

Az osteopath terápia magába foglalja a gerinc-, és végtagizületek, a koponya csontjainak korrekcióját, valamint speciális műfogásokat, melyekkel a lovaknál látványos eredménnyel kezelhetők az alábbiak:

 • Versenyek előtti felkészítés, bemelegítés,
 • Nyereg-, vagy hevederiszony megszüntetése,
 • Időskori változások,
 • Izomfeszültségek, idegrendszeri működészavarok,
 • Állkapocsproblémák (nehéz rágás),
 • Belső szervek működési zavarai,
 • Izületi fájdalmak, szalaghúzódások, sántaság,
 • Gerinc túlterhelése, -ferdülések,
 • Műtéti beavatkozások utókezelései
Ló nyak globális kezelés

Kezelések gyakorisága

Elsődlegesen a ló adott állapotától függ, de átlagosan véve:

 • hobbilovaknál kb. 2 alkalommal,
 • munkalovaknál kb. 2-4 alkalommal,
 • verseny-, díjugrató-, westernlovaknál 2-8 alkalommal is számolhatunk.

Az első két kezelés között egy-két napos kihagyás van. A második alkalommal már lehet következtetni a több kezelés szükségességére (a trénernek, zsokénak vagy tulajdonosnak minden esetben jelen kell lennie:

 1. mint segítő,
 2. közvetlen megbeszélés alapját képezi a ló további kezelése, tréningje, elvárt és valós teljesítménye).

A kezelések között ún. boxnyugalmat kell biztosítani, vagy megfelelő állapot esetén kézen, nagykörön járatjuk a lovat.

A kutyáknál, macskáknál is hasonló a helyzet, mint a lovaknál. Lényegesebb különbség abban van, hogy míg egy lovat tudunk pusztán kézzel kezelni, kisebb állatoknál célszerűbb úgynevezett „adjuster – t” használni a műfogások helyett. Ezzel kivédhető a kisebb állatok izületeinek túlfeszítése, s szinte bármilyen helyzetben használható.

Activator

„Kisállatoknál” a kezelések gyakorisága körülbelül megegyezik a lovaknál taglaltaknál. Náluk is lényeges a ragadozónak megfelelő nyers táplálék – mindegy mit mondanak a reklámok! Ezen felül mások a válaszreakciók a kezelés folyamán, de a legharciasabb állat is „kezes báránnyá” szelídül, ha ráébred, hogy segítenek neki.

Kutya keresztcsontkezelés